Fietsweek 2019

De fietsweek van de MarmaTrimmers vindt in 2019 plaats van zaterdag 15 juni t/m vrijdag 21 juni.
Dit jaar hebben we als standplaats Bourg d'Oisans gekozen.

Bourg dOisans 2019

8 Marmamaten - Mark, Cor, Martien, Frans, Leon, Adriaan, Jos, Frank- gaan de uitdaging aan. Gelukkig worden we dit jaar weer begeleid door onze Belgische vriend Rudy.

Vrijdagavond laden we alle fietsen in de bus van 'Drankenhandel Winters', zodat we zaterdagmorgen al om 6 uur kunnen vertrekken.

Onderweg ter hoogte van Lyon vindt een wolkbreuk plaats, waardoor het zicht op de snelweg zo slecht is dat nog maar 50km/uur wordt gereden. Op een gegeven moment ligt er zelfs een omgevallen boom op de snelweg. Deze is echter snel opgeruimd door de Franse hulpdiensten waardoor we slechts een half uurtje hebben stil gestaan.
5 Kilometer voor de aankomst wordt Leon ineens 'wagenziek' waardoor nog een korte pittstop plaatsvindt.

Om 18.00 uur komen we zaterdag eindelijk in het hotel aan. Dit jaar is gekozen voor het fietshotel Hotel Au Bon Accueil: Hotel een warm welkom. Dit hotel ligt 8 km buiten Bourg d'Oisans, net aan het begin van de col Berarde

Bij aankomst worden we welkom geheten door het personeel en krijgen we wat te drinken. Dit doet de lange reis snel vergeten. Ook Leon is nu meteeen weer opgeknapt.

Bij het hotel is ook een 'fiets museumpje' met allemaal wielershirtjes en krantenartikelen van wielerhelden van vroeger en nu.

 

Hotel Au Bon Accueil Hotel Au Bon Accueil Hotel Au Bon Accueil

dag 1
We beginnen de eerste fietsdag met de Col du Solude: in het centrum van Bourg-d'Oisans gaan we meteen bergop naar Villard-Notre-Dame. De klim gaat over een oud smal bergwegje, half uitgehakt in de rotsen, door een paar totaal onverlichte tunnels. Boven op de top heb je een mooi zicht op de Alp d'Huez. Cor gaat zelfs een stuk de weide in om een nog beter zicht te hebben.
 

Col du Solude Col du Solude Col du Solude

 

uitzicht vanaf Col du Solude uitzicht vanaf Col du Solude

Na deze eerste, meteen al zware klim volgt een afdaling waarna we kunnen beginnen aan de col Ornon. Na ook deze col te hebben bedwongen, draaien we op de top om en keren terug naar Bourg d'Oisans. Hier genieten we van een heerlijke verkoeling.


Het hotel ligt aan de voet van de col la Berarde: een doodlopende, rustige weg die boven in de bergen eindigt. Dit zou op papier een relatief makkelijke klim moeten zijn, lang, maar niet zo steil. Wellicht door de hitte of de kilometers die we al in de benen hadden, maar deze klim viel toch tegen. Gelukkig waren de laatste 10 km vals plat, zodat we daar toch nog van de mooie natuur konden genieten. Op de top was een heel wandelgebied, maar dat hebben we aan ons voorbij laten gaan.

Het fietshotel heeft dagelijks een 'pasta buffet' van 16.00 uur tot 18.00 uur : keuze uit verschillende warme pasta's en groenten. Hier is iedere dag dankbaar gebruik van gemaakt zodat de calorieën iedere avond weer zijn aangevuld.

pasta buffet

dag 2
De tweede dag staat de Alp d'Huez op het programma. Omdat we op de top niet bij de "grote parkeerplaats" verzamelen, missen we helaas de groepsfoto met de "bordjes van Alp d'Huez".
Na een korte pauze, dalen we niet via dezelfde weg af, maar rijden +/- 10 km over een plateau naar de col de Sarenne: toch nog 300 extra hoogtemeters. Een rustige weg, met bijzonder mooi uitzicht op de bergtoppen en op het dal.

 

alp d huez Col Sarenne Col Sarenne

dag 3
Vandaag is de koninginne-etappe gepland.
Tijdens een vorige fietsweek in de Alpen, kwamen we een aantal keren langs een, wat Leon 'zigzag-klim' noemt: klim tegen een bergwand 'geplakt' met veel haarspeldbochten. Jos weet te vertellen dat het de 'col chaussy' betreft. Die klim moet Leon dit jaar zeker hebben.

Vanaf Bourg d'Oisans rijden we door het dal naar Allemond. Net na het stuwmeer Lac du Verney, begint de col Croix de Fer: een niet al te moeilijke, maar wel lange klim. Vaak zijn hier schapen te vinden, zo ook nu weer.
De col chaussy is met al die bochten leuk; wellicht ook omdat die niet al te steil is.
De col du Glandon, is een zware klim: lastige stukjes in het begin, en de laatste 7 kilometers worden steeds steiler met stukken boven de 12%. Een klim met een mooi en afwisselend uitzicht, hoewel Leon hier door de vermoeidheid niet echt van kan genieten. Op de top is hij zo moe, dat 10 minuten "hersteltijd" wordt ingelast. Daarna nog een afdaling en een stuk door het dal.

schapen croix de fer

 

col chaussy col chaussy col chaussy

Van al dat klimwerk krijg je honger, dus op tijd wat eten. Iedere dag wordt bij terukomst in het hotel tevens de vochtbalans weer op peil gebracht. Frans geniet er wel van.

glandon lunch onderweg bij het hotel

dag 4
De col de Berarde, kun je niet alleen op fietsen, hier liggen ook zeer mooie wandelroutes. Adriaan besluit dan ook om vandaag de hele dag te gaan wandelen; rugzakje om, boterhammetjes mee en op avontuur maar.

Leon is nog moe van de voorgaande dag en besluit om Rudy gezelschap te houden. Rudy is ook dit jaar weer mee om de Marmaten te verzorgen: drinken/eten onderweg en op de top van de cols, zorgen voor extra kleding voor afdalingen, etc. Ook zorgt hij ervoor dat de boekhouding op orde blijft.

Vanaf het hotel is het 30 km klimmen naar de col de Lauteret. De fietsers van vandaag beginnen gezamenlijk aan de klim. Jos rijdt al heel de week goed, zo ook weer vandaag. Hij voert het tempo zo hoog op, dat ze één voor één moeten lossen. Mark en Frank kunnen nog lang volgen, maar ook voor hen is de klim net wat te lang. Misschien speelde ook mee dat de harde tegenwind op het einde van de klim vrij spel had.
Op de top van de Lauteret begint de klim naar de Galibier. Omdat Leon weer is uitgerust, pakt hij de fiets uit de auto om dit laatste stukje nog te fietsen.

s-Avonds krijgen we bezoek van Marmaat Wim. Onder het genot van een drankje, laat Martien zien wat we deze week al allemaal hebben gefietst.

 

podium Lauteret Galibier bezoek Wim

dag 5
De laatste dag staat 'de balkonroute' op het programma: een weg tegen de berg die evenwijdig aan het dal loopt. De balkonroutes bieden een prachtig zicht over de vallei.

We pakken de beide kanten van de vallei : kant van les Deux Alpes en kant van Alp d'Huez.

De andere dagen is het altijd mooi weer geweest, vandaag zijn de voorspellingen niet zo goed. We besluiten toch te gaan. Na een 10-tal kilometers, net bij het begin van de klim, begint het echter te regenen. Overleg... gaan we wel of niet door. Een aantal Marmaten besluit toch door te gaan; als het na de klim nog regent kunnen we altijd nog omkeren. Na een aantal kilometers geklommen te hebben, klaart het op en worden we getrakteerd op een mooi uitzicht op het dal.
Uiteindelijk komen we op de klim van Alp d'Huez in 'bocht 16' uit. Hier naar beneden en in Bourg d'Oisans op het terras genieten van de zon die inmiddels weer schijnt.

 

balkonroute balkonroute balkonroute

Deze fietsweek is weer 494 kilometer afgelegd, en zijn 9.950 hoogtemeters overwonnen.

dag 1 col du Solude
col d'ornon
col la Berarde
dag 2 Alp d'Huez
Col de Sarenne
dag 3 col de la Croix de Fer
col du Chaussy
col du Glandon
dag 4 col du Lauteret
col du Galibier
dag 5 balkonroute's

 

groepsfoto

Reacties

Submitted byWim onvr, 20/09/2019 - 22:04

Het was mij een waar genoegen
Om weer even met jullie te mogen vertoeven. Het is jammer dat de jaren gaan tellen anders was ik er beslist bij geweest.
Het eten was heerlijk en het biertje liet zich ook welgevallen.
Een prachtige omgeving voor fietsen en wandelen,
vandaar dat ik daar graag ben en jullie kon bezoeken.
Bedankt voor jullie gastvrijheid.
Geniet want het leven vliegt voorbij.
Groetjes Opa Wim.