Historie

Wielerclub De Marma Trimmers is in 1980 opgericht.

 

Weddenschap spekt eerste clubkas25 jarig jubileum MarmaTrimmers
Door onze correspondent HARRY ROOIJAKKERS
Donderdag 29 september 2005

'We kunnen ook weleens een stukje gaan fietsen', werd pakweg vijfentwintig jaar geleden in Liessel geopperd. Van het een kwam het ander en nu fietsen de leden van de Marma Trimmers al weer vijfentwintig jaar. Zondag wordt dit heuglijke feit gevierd. Een weddenschap luidde vijfentwintig jaar geleden het begin in van een nieuwe club. Komende zondagmorgen is die Liesselse club waarschijnlijk niet te zien. De Marma Trimmers hebben er dan net een reünie en feestavond opzitten waarmee het zilveren jubileum wordt gevierd.

"De club is op een zondagmorgen ontstaan", zegt Martien Hikspoors die bij de oprichting betrokken was. "Terwijl we eigenlijk in de kerk hadden moeten zitten, zeiden we: 'we kunnen ook wel eens een stukje gaan fietsen'. Het werd een tijdrit om het voetbalveld tussen Toon van Bussel en Theo Gielen. De snelle Toon liet Theo express winnen. De winst van de weddenschap was het eerste kasgeld."

Momenteel tellen De Marma Trimmers zo'n dertig actieve leden. Met flinke leeftijdsverschillen. Van achter in de twintig tot voor in de zestig. De recreatieve renners trekken er in het seizoen - van april tot en met september - drie keer per week op uit. Samenkomst voor de Marma Bar, waar anders. Jaarlijks wordt er ook een meerdaagse tocht georganiseerd. De Trimmers hebben onder andere Le Marmotte in Frankrijk (vijf cols), de Ötstaler Ratmarathon in Oostenrijk en de Maratona in Italië (zeven cols) op hun lijst staan. Diverse leden waren ook present toen vier jaar geleden ter ere van 150 jaar parochie en 100 jaar kerk in Liessel een pelgrimstocht naar het Luxemburgse Echternach werd verreden.

Donker bier
Vanwege het jubileum hebben de Marma Trimmers dit jaar al een extra weekend met een fietsrondje over de Veluwe en Duitsland georganiseerd. Donker bier is het favoriete drankje van de renners. "Met een biersmaak, niet teveel alcohol, maar het geeft wel weer nieuwe energie", zegt Frans van der Laak die vanaf het prille begin lid is.

Hij weet te vertellen dat het materiaal in de loop der tijden veel is verbeterd. "Alleen Marinus (de kastelein van de Marmabar) heeft zijn eerste fiets nog en die heeft nog niets geleden", grijnst secretaris Frank Aarts. Voorzitter Jos Smits noemt de sport een gezonde verslaving waarvoor wel een goede basisconditie vereist is. "Voor we vertrekken kijken we altijd even naar de haan van de kerktoren, want we fietsen altijd tegen de wind weg", zegt Frank Winters.

Na de reünie gaat de renfiets even op stal en komt er in bijna alle gevallen een mountainbike voor terug. Dan is het ieder voor zich. Tot de klok weer verzet is. Dan begint het 26e seizoen van de Marma Trimmers.