atb classic Scherpenheuvel - Hapert 2018

Net zoals andere jaren worden ook in 2018 de krachten op de ATB gementen in de ATB classic Scherpenheuvel - Hapert : een prestatietocht over 100km met officiële tijdwaarneming.
Dit jaar gaan de Marmaten Arie, Frankwin, Gerard, Jarno, Leon en Stefan de strijd aan; tegen elkaar maar ook tegen de elementen. Het mooie aan de rit is dat iedereen tot het uiterste gaat en van tevoren weet dat er of kramp gaat komen of het kaarsje uitgaat of ... de vraag is echter ieder jaar op welk punt: na 60, 70 of 80 km.
Zoals altijd neemt Harrie weer de taak op zich van ploegleider, verzorger, mechanicien.

Deze groep van fietsers wordt vergezeld door Erwin, een potentiële winnaar voor de rit, en nog wat andere atb-vrienden van Jarno en Erwin.
s-Morgens om 6.30 bij Jarno verzamelen om vervolgens met 2 bussen naar Scherpenheuvel te gaan. Met 2 graden was het aan de frisse kant. Gelukkig wees de thermometer in Scherpenheuvel al 4 graden aan.

Omdat het de laatste weken droog is geweest, is er dit jaar geen sprake van modder en zwaar lopende paden. Het zware van de rit zou dit jaar bestaan uit de wind: NO wind, windkracht 4. Dus de hele rit tegenwind wat ook niet bevordelijk is voor een prettige gevoelstemperatuur.

Na aankomst in Scherpenheuvel maakt iedereen zich gereed voor de start. Jarno is nog zo vriendelijk om de banden van Leon z'n atb op de juiste spanning te zetten : nog wat extra lucht erbij.

Zoals altijd wordt er gestart in groepen van 300 renners zodat er volop ruimte is op de single-tracks.
Voor degene die als eerste hadden ingeschreven was er de keuze om aan te geven dat men vooraan wilde starten. Van 'onze groep' waren er dan ook een aantal die in de eerste startgroep konden opstellen; Arie, Leon en Stefan moesten echter in de grote meute starten. Tijdens het 'opvullen' van de startvakken kwam Stefan vervolgens nog één vak achter Arie en Leon terecht.
Bij het inrijden van het startvak had de speaker de fiets van Leon opgemerkt: "..... en hier nog een deelnemer met een 26 incher...".

Nadat het startschot klonk, ging eenieder als een speer weg. Mede door de goed begaanbare paden lag de snelheid in het begin hoog: de eerste 10-tallen kilometers vaak boven de 35 km/u. Leon had een goed ritme gevonden. Echter halverwege koers ging iemand vol in de remmen, waardoor Leon de persoon niet meer kon ontwijken en ze beide vielen. Bij het opmaken van de schade meldde de persoon dat hij dacht dat de naderende auto niet meer zou remmen. Gelukkig was er geen schade aan de fiets(en) en kon de rit na een zeer korte onderbreking, met een dikke lip en pijnlijk been worden voortgezet.


Tot Leon's verbazing zag hij na +/- 55km Stefan voorbij komen.... die 8 minuten na hem was gestart. Bij de kilometers die volgden bleek dat Stefan bijzonder sterk was: in de groepen renners reed hij constant vooraan en bepaalde de snelheid. Af en toe zo snel dat niemand kon volgen. Echter als je een aantal kilometers alleen, tegen de wind in, voor een groep uit rijdt, wordt je vanzelf weer teruggehaald.

Bij de laatste pauzepost neemt Leon nog een gelletje. Omdat Stefan door het harde fietsen last van kramp had gekregen, krijgt hij van Leon een 'gelletje met extra boost' voor de laatste kilometers. Dit helpt, want Stefan gaat er weer als een speer vandoor.

Na de finish in Hapert wacht weer een bord spaghetti. Hier wordt vervolgens - lekker warm binnen -  nog wat gedronken.

Jarno was uiteraard al een tijd binnen. Omdat hij op de atb zoveel sneller is dan de rest, gaat niemand de strijd meer met hem aan: bij voorbaat al kansloos. Maar....... hij zal goed moeten blijven trainen. Als Stefan nog wat progressie boekt dan kunnen ze binnenkort met elkaar de strijd aan gaan.

En hoe was het met Erwin afgelopen. Hij heeft tot ongeveer 10km voor de finish in de kopgroep gezeten (4 of 5 renners). Helaas werd hij toen bijgehaald door een groepje van een stuk of 10 renners en is hij uiteindelijk als 12e geëindigd.

Erwin 3:20:01
Jarno 3:42:38
Stefan 3:51:42
Leon 4:01:25
Arie 4:14:42
Frankwin 4:16:06
Gerard 4:41:20

Nu kan een ieder weer volop gaan trainen voor Scherpenheuvel - Hapert 2019.